Wie zijn wij‎ > ‎

Hoe werken we

Jeugdtheater PATS is opgericht in 1988. PATS leert kinderen en jongeren toneel te spelen, maar belangrijker nog: wij willen ze zelfvertrouwen meegeven. Door toneel te spelen kun je dingen uitproberen. Dingen die je in het echt misschien wel nooit zou durven. We werken veel met improvisatietheater. Hierbij leer je op jezelf te vertrouwen en samen te werken met je medespelers. Elkaar te helpen en soms glorieus de mist in te gaan.
Onze voorstellingen maken we zelf, met de kinderen, op basis van improvisaties. We maken voorstellingen zonder hoofd- en bijrollen. Iedereen is even belangrijk. Doordat we de voorstellingen zelf maken sluiten ze altijd aan bij de leefwereld van de kinderen.

Afhankelijk van leeftijd en ervaring worden de kinderen ingedeeld in één van de vijf groepen. In de lessen werken we met een mix aan werkvormen, zoals improvisatietheater, jongeren yoga, acrobatiek, bewegingstheater, stemexpressie en mime. Daarnaast is er altijd ruimte voor inbreng van de spelers. Bij de oudere groepen zijn er met enige regelmaat lessen over decor, grime en kostuumontwerp. Na veel uitproberen en onderzoeken werken we uiteindelijk samen toe naar een semi-professionele theatervoorstelling. Met scripts, licht, geluid, decor en kostuums.

Overige activiteiten
PATS streeft ernaar om ook buiten de toneellessen en onze eigen voorstellingen om ruimte te bieden aan theater-ervaringen. Zo hebben we in het verleden in het openluchttheater van de Leidse Hout gespeeld, meegedaan aan Vloot over de Vliet, en aan Salix Slinger. Ook hebben we in het op de Burcht in Leiden een optreden gegeven in het kader van het Rembrandtfestival. In 1012 heeft PATS meegedaan aan het Try Out Festival op station Leiden Centraal, de Midnight Walk en het Verrassend Winkelweekend Leiden.